Educare of Los Angeles at Long Beach

  • Project: New School Construction
  • Type: Early Education
  • Completion Date: 2018

Project Background

The Educare Center at Long Beach is Southern California’s first Educare facility and the second Gen7 Educare project, modeled after the success of Educare Silicon Valley. Located at Clara Barton Elementary School, Educare Los Angeles at Long Beach is Gen7’s first integrated two-story and single-story campus, delivering 31,483 square feet of quality early learning space in four prefabricated buildings—a two-story Administration, Training and Parent Resource Center and three single-story classroom buildings, surrounding a shared play area. The administration building is Gen7’s Interior Corridor design, with a central entrance opening to a full-height lobby and gross motor/multipurpose room, both with soaring 25-foot ceilings. The first floor layout includes administrative offices, a kitchen, conference room, nurse’s office and faculty resource areas. An elevator and switchback stair system provide controlled access to the second-floor parent resource room and training center. Three separate single-story buildings house 16 classrooms for preschool, toddler and infant care, along with restrooms and a play therapy room.

The culmination of a successful public-private partnership between community and education leaders, the Educare Center broadens educational access for high need, at-risk children in Long Beach. The custom design presented unique challenges, all successfully resolved to deliver a sustainable, state-of-the-art facility that can be replicated at other Educare sites. The self-contained campus was originally designed as conventional construction, but American Modular Systems (AMS) collaborated with Educare, Dougherty Architects and LBUSD to modularize the design for significant cost and time savings. While most prefab structures are constructed of same-size modules, AMS mixed three-dimensional module sizes to achieve the two-story building’s cutting-edge look at a much lower cost per foot. To expedite delivery with minimal disruption, AMS worked with the project architects to fast-track DSA approval and transport and install the over-height modules on Saturdays, when school was closed. Each classroom is bright, quiet and energy-efficient, equipped with a concealed high efficiency HVAC system, large low-E view windows, Solatubes and premium acoustics. The future-proof design is solar-ready, site-optimized for renewable energy and built to support PV panels that can be added at a later date.